Шумен  4 °CВторник, 27- ми Февруари
USD  1.80228 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Административният съд потвърди избора на кмет на община Никола Козлево

Административният съд потвърди избора на кмет на община Никола Козлево Източник: Инфо Шумен

Избори

С Решение от 16.11.2023г. по дело №295/2023г. съдът потвърди  Решение №101/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Никола Козлево, с което е обявен за избран за Кмет на Община Никола Козлево на първи тур Исмаил Недрет, издигнат от МК „ДПС“ (БСП за България).
Производството по делото е образувано по жалба на ПП „Национално движение за права и свободи“ /НДПС/, представлявана председателя Гюнер Тахир с твърдения за допуснати съществени нарушения на ИК, влияещи на крайния резултат от проведения избор.
Съдът в мотивите си е приел, че членовете на секционната комисия в с. Цани Гинчево не са изпълнили вмененото им задължение преди бюлетината да бъде пусната в изборната кутия от гласоподавателя, член на комисията да свери дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана и да откъсне отрязъка с номера от бюлетината, който се пуска в отделна кутия. Съдебният състав е констатирал обаче, че такова сверяване на номера върху бюлетината с номера върху кочана е било извършено от секционната комисия след отваряне на изборната кутия, съгласно приложения Протокол и е установено пълно съответствие на посочените номера. Следователно дори и да е извършено в по-късен етап това сравнение, доколкото е констатирано пълно съответствие на номерата на бюлетините с номерата от кочана, не е налице съществено нарушение, което да се е отразило върху действителността и валидността на гласовете.
Съдът е констатирал също, че в избирателния списък са вписани лица като гласували, които не са гласували лично. В мотивите си решаващият състав на Административен съд – Шумен е отразил, че от събраните по делото доказателства – сведения и показания на председателя на ОИК – Никола Козлево и сведения на Председателя на СИК в хода на досъдебно производство №228/2023г. по описа на РУ – Каолиново, не се установява тези нарушения да са извършени спрямо всички вписани 201 в избирателния списък избиратели като гласували в процесната секция, а че са допуснати по отношение на три лица – М.Д.М., Н.С.П. и Н.В.Я., за които председателят на СИК е вписал данни, че са гласували, без реално лицата да са гласували. В мотивите е отразено също, че се касае за три случая, при които са нарушени изборните правила, но допускането им не влияе върху крайния резултат, с оглед разликата между обявеният за избран за Кмет на Община Никола Козлево И.Н.И. /избран с 1832 действителни гласове/ и кандидатът, предложен от жалбоподателя „ПП НДПС“ Р.Е.В. /1708 действителните гласове/, която разлика е 124 гласа и дори същата да бъде намалена с тези три гласа остават 121 гласа преднина за Исмаил Недрет.
За неоснователно и недоказано е възприето и твърдението в жалбата, че в секцията в с. Цани Гинчево при преброяване на бюлетините комисията била констатирала, че има три бюлетини в повече от гласувалите избиратели и по указание заместник председателя на ОИК – Никола Козлево Д.С. тези три бюлетини, с поставени два печата, били закачени с кламери към кочана с неизползваните бюлетини.
Въз основа на събраните доказателства съдът е счел, че И.Н.И. е валидно избран за Кмет на Община Никола Козлево, тъй като е получил повече от половината от действителните гласове още на І тур, като за него са подадени 1832 /50.73% в процентно изражение/ гласа, при минимално необходими 1785.5 действителни гласа.
По тези съображения решаващият състав на съда е потвърдил Решение №101/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Никола Козлево, с което е обявен за избран за Кмет на Община Никола Козлево на първи тур Исмаил Недрет, издигнат от МК „ДПС“ (БСП за България).
Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок, считано от съобщаването му на страните.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top