Шумен  13 °CПетък, 24- ти Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

9 юни - Международен ден на архивите

9 юни - Международен ден на архивите Източник: ДА Шумен

Шумен

По повод Международния ден на архивите, Държавен архив – Шумен предвижда редица инициативи: 
От 10.00 ч. – Ден на отворените врати в архива, където гражданиет ще могат да се запознаят с функциите и мисията на архивите в България, с някои от най-ценните документи в Държавен архив – Шумен, с начина на съхранение на документите.
 От 16.00 1., в Изложбената зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен, ще бъдат отличени номинираните в категориите „Дарител”, „Читател” и „Приятел на архива” за изминалата 2022 г.;
след което ще бъде открита изложбата  „Осъждане и спасение. Съдбата на българските евреи 1940–1944 г.“, която  e включена като събитие в Националната програма за отбелязване на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Предвидено е при откриването слово да произнесе Бета Хараланова – председател на регионалната структура на българската еврейска организация “Шалом” в Шумен.
С документи и снимки са показани следните основни теми: еврейски символи и религиозен живот, присъствието на евреите по българските земи, цикълът на живота, известни български евреи, прояви на омраза и антисемитизъм, българската общественост срещу расизма и антисемитизма, хронологии на Холокоста и антиеврейското законодателство в България, антиеврейската политика на нацистка Германия.
Годините 1940–1944 са проследени през призмата на създаването на антиеврейското законодателство и произтичащите от него мерки срещу нашите сънародници, както и обществената реакция в защита на българските евреи. Във всяко табло, отразяващо събитията от тези години, е разказана историята на двадесетте българи, признати от Мемориала на жертвите на Холокоста и героизма „Яд Вашем“ в Израел за Праведници на народите на света, като освен биографичните им данни, са посочени техните действия в защита на сънародниците си евреи, както и годината, в която са удостоени с почетното звание.
Използваните снимки и документи са от съхраняваните в Централния държавен архив фондове на Народното събрание, Министерския съвет, Комисарството по еврейските въпроси, Монархическия институт, Министерството на вътрешните работи и народното здраве, Дирекцията на полицията, Министерството на външните работи и изповеданията, Светия синод на българската православна църква, Министерството на правосъдието и др., както и личните фондове на Димитър Пешев, Христо Пунев, д-р Константин Куситасев, патриарх Кирил, Никола Сакаров, Любен Златаров, Асен Суичмезов, Никола Мушанов, и лично предоставени снимки от Полина Герджикова, Йосиф Сърчаджиев, Гинка Дамянова, Роман Стоянов – наследници на българи, признати за Праведници на народите на света. Включени са и документи от държавните архиви в София, Пловдив, Видин и Кюстендил.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Област 17.05.2024 г. 17:19:26 ч.
Top