Шумен  9 °CСряда, 14- ти Април
USD  1.63476 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

50 години Хорови празници „Добри Войников“ в Шумен

50 години Хорови празници „Добри Войников“ в Шумен Източник: Община Шумен

Култура

На 8 и 9 април 2021 г. ще се проведат XXVI Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – първият хоров фестивал в България. Началото е поставено преди 50 години по инициатива на почетния гражданин на Шумен проф. Венета Вичева. Тазгодишното издание на хоровите празници е посветено на 90-годишнината от нейното рождение. 
Заради извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, фестивалът ще се състои онлайн. Според регламента хоровете трябва да изпратят два видеоклипа на свои изпълнения от 2018 година до днес, които ще бъдат монтирани в два концерта. Те ще бъдат излъчени в дните на празниците, 8 и 9 април, от 19.00 часа в YouTube канала на Община Шумен. Зам.-кметът Росица Антонова ще открие събитието с видеообръщение. 
В онлайн изданието на фестивала ще участват 17 хорови формации от Шумен, Варна, София, Русе, Пловдив, Плевен, Бургас и Перник, както и 10 състава от Германия, Австрия, САЩ, Сърбия, Израел, Румъния, Русия и Испания. Професионално жури с председател проф. д-р Теодора Павлович и членове проф. д-р Мадлен Бъчварова, Славил Димитров и Томислав Вичев ще определи носителя на наградата за диригентско майсторство на името на проф. Венета Вичева. Отличието включва статуетка и грамота и се предоставя от Томислав Вичев и Фондация „Проф. Венета Вичева“. Всички хорове ще получат дипломи за участие от кмета на Община Шумен, Българския хоров съюз и Федерацията на хоровете към Европейския съюз.

Повече информация за участниците и журито може да се намери в електронната брошура, която е достъпна на български език и на английски език.
Концертната програма на фестивала също може да бъде разгледана онлайн: на български език и на английски език.
По повод 50-годишнината на хоровите празници ще бъде подготвен цветен юбилеен албум, който се финансира от Община Шумен и спонсори.
XXVI Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ се организират от Община Шумен и ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ и се провеждат под патронажа на кмета Любомир Христов. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Българския хоров съюз, Федерацията на хоровете към Европейския съюз и Фондацията „Проф. Венета Вичева“.
Инфо Шумен 
 
 


Прочетете също
Top