Шумен  16 °CПетък, 5- ти Юни
USD  1.73852 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

5 000 лв. глоба за сбирки на Шуменското плато

5 000 лв. глоба за сбирки на Шуменското плато Източник: Снимка Инфо Шумен

Шумен

В Шумен има случаи на неспазване на заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се преустановяват посещенията в паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. На територията на природен парк „Шуменско плато“ масово забраната е била нарушавана през почивните дни. Гражданите са се събирали на големи групи, около заслоните и са отказвали да спазват указанията на общинските инспектори, които са извършвали проверки. Това е било обсъдено днес на заседание на Областния кризисен щаб, свикано от областния управител проф. Стефан Желев.

Той е категоричен, че нарушаването на забраната означава безотговорност и това налага вземането на строги и допълнителни ограничителни мерки. „Възможността за кратка разходка на открито не означава цял ден обиколки по платото и събиране с приятели. Поради тези причини ще прилагаме цялата строгост на закона към недобросъвестните ни съграждани“, каза проф. Желев.
Екипи от общински служители започват съвместни проверки с ОД на МВР не само на територията на парк „Шуменско плато“, но и по парковете и площадите в града за недопускане струпването на хора на обществените места. На нарушителите ще бъдат съставени актове за нарушение по чл. 63 от Закона за здравето. Санкцията, която се предвижда за това, е в размер на 5000 лв.
Директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова съобщи, че след потвърдените в събота две положителни проби за COVID-19 на пациенти в МБАЛ Шумен са издирени контактните им лица. Връчени са им предписания за 14-дневна карантина и са им взети проби за изследване.
Областният кризисен щаб апелира всички жители на област Шумен да спазват указанията и въведените мерки.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 02.06.2020 г. 15:46:16 ч.
Top