Шумен  20 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

32 проекта за саниране на жилищни сгради в Шумен са подадени в МРРБ

32 проекта за саниране на жилищни сгради в Шумен са подадени в МРРБ Източник: Община Шумен

Шумен

Община Шумен подаде в регионалното министерство проектни предложения за саниране на 32 блока по програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Блоковете, които кандидатстваха по процедурата за саниране, се намират в различни части на Шумен. Най-малкият e с шест апартамента и разгъната застроена площ от 1050 кв. м., а в най-голямата жилищна сграда има 115 апартамента с площ 10 736 кв. м. Общата стойност на проектите е 33 820 657 лв.
Предстои Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извърши оценяване и класиране на предложенията, постъпили от цялата страна. Ще бъде назначена оценителна комисия, която в срок от 3 месеца трябва да разгледа и класира проектите. След това ще бъде публикуван списък с одобрените и резервните предложения. В него ще бъде посочен и общият брой точки, които са събрали всички кандидати.
Оценяването на проектите ще се осъществява по различни критерии, сред които са разгъната застроена площ на сградите, участие на живущите в етажната собственост, сертификат за енергиен клас „А“ след направено обследване за енергийна ефективност на сградата и др. За да се допусне до разглеждане едно проектно предложение, то трябва да има минимум 72 точки. Максималният брой, който може да се събере, е 140 точки. За да участват в този етап на програмата, сдруженията на етажната собственост трябваше да поемат всички разходи за извършване на обследвания за енергийна ефективност, за технически характеристики и технически паспорт на блоковете.
Одобрените жилищни сгради ще получат до 100% безвъзмездна финансова помощ по Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top