Шумен  23 °CСряда, 10- ти Август
USD  1.91111 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

3 000 лв. санкция за шофьор, наклеветил катаджия

3 000 лв. санкция за шофьор, наклеветил катаджия Източник: Снимка: ОДМВР-Шумен

Област

Шофьор е наказан да плати 1000 лв. глоба за клевета, както и 2 000 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди на пътен полицай, за когото е разгласил неверни обстоятелства - че му поискал 20 лв. подкуп. Т.Ю. бил засечен, че шофира "Мерцедеса" си без обезопасителен колан в каолиновското село Браничево и когато униформеният му съставил акт за нарушението, вписал в него „Господин Кирилов ме спря по време на паркиране и ми каза, че ще ме пусне, ако му дадем 20 лева”.
Случката се разиграла на 7 декември 2017 г., а окончателната развръзка в съдебната зала идва преди дни. Т.Ю. е от село Полковник Таслаково, Силистренско и в критичния ден пътувал към Шумен на лекар с бременната си съпруга и детето им. В село Браничево спряли да вземат брата на жена му и да купят хляб. Там униформени извършвали пътни проверки и младши автоконтрольор І степен от група „Охранителна полиция“ към РУ–Каолиново стопирал нарушителя без колан. Вместо да преглътне 50 лв. глоба, шофьорът решил да се направи на интересен.
Заради вписаното възражение в акта, последвала обстойна проверка и били снети обяснения от всички свидетели. Съпругата на шофьора била категорична, че не е имало искане на 20 лева, но съпругът й се ядосал и затова вписал лъжата.
Стигнало се до наказателно дело от частен характер и първо Районен съд в Нови пазар признал шофьора за виновен, но полицаят обжалвал. Искал по-сериозно наказание за разгласената клевета, нанесена публично и при изпълнение на службата. Окръжният съд в Шумен потвърждава решението на новопозарските магистрати за 1000 лв административна санкция и 2 000 лв обезщетение. Не е ясно как безработният шофьор ще ги заплати.
 
 


Прочетете също
Top