Шумен  14 °CПон, 16- ти Септ.
USD  1.75789 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

1200 лв. глоба за дядо, подпалил блок с компоти

1200 лв. глоба за дядо, подпалил блок с компоти Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Шуменец на 80 г. се отърва с административно наказание 1200 лв. глоба, след като през лятото на миналата година подпали триетажната кооперация, в която живее. Районният съд в Шумен взема под внимание, че Алекси П. е неосъждан, признава вината си, съжалява, а деянието е извръшено по непредпазливост.
Вечерта на 15 юли м.г. пенсионерът сложил да се варят буркани с компоти и краставички върху печка на дърва, която бил разположил между свой навес и барака до блока. Като ги сварил, оставил огъня незагасен, а вратата на печката отворена и се качил в апартамента си да гледа мач. Оставеният без надзор огън и силният вятър обаче, разнесли пламъка върху всевъзможни леснозапалими материали наоколо - сено, дърва, варел с нафта.
Съседи усетили пожара, започнали да гасят с маркучи заедно с бай Алекси, но нищо не помогнало. Живеещите в два жилищни входа били евакуирани, на път било и опразване на близкото Детско отделение към шуменската болница, до което стигал задушливият дим. 13 огнеборци помагали за овладяване на стихията.
Пламъците обхванали покрива на блока, изпепелили го заедно с таванските помещения, пълни с вещи - от велосипеди до легла и шкафове. Нанесени били щети и по два апартамента, всичко на обща стойност 8 384 лв., пресметнали експерти.
Покривът на кооперацията вече е възстановен, изплатени са и щетите на комшиите. Според съдебното решение, Алекси дължи освен глобата, още над 1600 лв. деловодни разноски. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Шумен.
 
 


Прочетете също
Top