Шумен  12 °CНеделя, 24- ти Януари
USD  1.60868 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

100 000 лв. ще трябват за Център за кръвна плазма

100 000 лв. ще трябват за Център за кръвна плазма Източник: Снимка: Инфо Шумен

Шумен

Предложението на д-р Милен Чолаков за изграждане на Център за набиране и производство на донорска хиперимунна плазма към отделението по Трансфузионна хематология на „МБАЛ - Шумен” беше прието от Областния кризисен щаб.
За целта стартира дарителска кампания за набиране на необходимите 100 000 лв. Голямата част от сумата е за специализираната апаратура, отбеляза д-р Недко Тодоров, зам.-директор на Областната болница.
Средствата се даряват по съществуващата досега сметка с титуляр „Стопанска камара - Шумен”:
Уникредит Булбанк, Шумен
IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF

В преводното банково нареждане основанието за даряване трябва да е: „Дарение за пункт за Антиковид плазма в ОТХ-„МБАЛ-Шумен” АД”. Организационната работа по създаването на пункт за даряване на кръв продължава. Не е ясно кога ще заработи Центъра за хиперимунна плазма, защото след набирането на достатъчно средства се изисква немалко време за поръчка на апаратурата.
В близост до микробиологичната лаборатория на Областната болница са предвидени помещения за оборудване и на лаборатория за PCR тестове. Необходимите средства вече са отпуснати и се чака апаратурата, каза д-р Тодоров. Предстои да се намери или да се обучи персонал, който да работи с новата апаратура. Очаква се лабораторията да заработи в близките седмици.
За отделението по Трансфузионна хематология е необходима още една медицинска сестра, за да се отговори на медицинските стандарти, каза още д-р Недко Тодоров.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top