Шумен  13 °CПетък, 24- ти Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

"Зелени патрули" при прилепите в "Бисерна"

"Зелени патрули" при прилепите в "Бисерна" Източник: Снимка: ПП "Шуменско плато"

Шумен

Ученици, участници в "Зелените патрули" на СУ "Панайот Волов" в Шумен гостуваха днес в пещера "Бисерна" и нагледаха как се чувстват защитените й летящи обитатели прилепите. Инициативата е на Природен парк "Шуменско плато" по повод Международния ден на прилепите.  Експерти от парка и от Североизточното държавно предприятие разказаха любопитни неща от живота на бозайниците, ползите за човека от тях и как трябва да бъдат опазвани.

След беседа и интересен филм децата поеха по пешеходния маршрут към "Бисерна", където на живо наблюдаваха прилепите в тяхното местообитание.

В пещера "Бисерна" се обитава от 14 вида и посещението на туристи е съобразено с техния ритъм на живот. Пещерата отваря през месеците април и май, когато прилепите се събудят от зимен сън. През летните месеци достъпът е забранен тъй като пещерните обитатели отглеждат своите малки.

След това посетители се приемат от средата на август до октомври. През зимните месеци се оформят прилепни колонии за презимуване и тогава прилепите са най-уязвими. Затова пещера "Бисерна" отново скоро ще бъде затворена за туристи.
 
 


Прочетете също
Област 17.05.2024 г. 17:19:26 ч.
Top