Шумен  -2 °CНеделя, 10- ти Декември
USD  1.81482 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

"Шуменско плато 2023" - състезание по колоездене, бягане и дуатлон

"Шуменско плато 2023" - състезание по колоездене, бягане и дуатлон Източник: Интернет

Шумен

Велоклуб "Илчов баир" организира за 12-ти път състезание в дисциплината XCM (Крос Кънтри Маратон). Освен колоезденето, вече за пета поредна година се вклачват и бягане и дуатлон.
Състезанието ще се проведе на 25.06 (неделя), със старт-финална точка алеята зад паметник "Създатели на българската държава". Очаква се и тази година да дойдат около 200 колоездачи, бегачи и дуатлонци от цяла България. До този момент са регистрирани състезатели от Украйна и Испания.
Състезанието се провежда с подкрепата на Община Шумен, Природен парк Шуменско плато, Североизточно държавно предприятие.
Дистанциите, които предизвикват състезателите са три - 48 км колоездене, 27 км колоездене, или бягане и 13 км бягане. Избралите да се състезават в дуатлона трябва да колоездят 48 км, след което да бягат още 13. Стартовете са от 8:30 и 8:40 сутринта на 25-и юни.
Трасетата се простират по всички склонове на Шуменското плато и минават по някои от забележителностите по него. Част от тях са феноменът "Окото" и котата, маркираща връх Търнов дял - най-високата точка на платото. По маршрутите ще са разположени четири подкрепителни пункта, където състезателите ще могат да "заредят батериите" и да продължат към финала. Ще се минава и покрай няколко чешми.
Паричните и предметните награди за всички възрастови групи са осигурени от спонсори на състезанието. А възрастовите групи са: деца до 14 г., юноши и девойки 15-17 г., мъже и жени 18-39 г., мъже и жени над 40 г. От тази година, освен призьорите, медали ще получат и всички, които успешно завършат своите дисциплини. Отличията са специално изработени за Велоклуб Илчов баир от известния шуменски фотограф и занаятчия Стоян Драев.
Участниците могат да дойдат със семействата си и да се разположат на палатковия лагер, който ще бъде устроен на голямата поляна зад Паметника.
"Шуменско плато 2023" ще бъде съпътствано и от още две събития - за най-малките гости на събитието и техните родители от Природен парк Шуменско плато ще осигурят безплатно посещение на Летния информационен център.
Shumen Early Runners - ранобудните шуменски бегачи организират в неделя, преди награждаването, краткото, но атрактивно състезание "Бирена миля".
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top