Шумен  26 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

"Шуменска крепост" с нов музей и уникална експозиция

"Шуменска крепост" с нов музей и уникална експозиция Източник: Снимки: infoshumen.info

Култура

Нов музей с уникална експозиция беше открит в четвъртък в историко-археологическия резерват "Шуменска крепост" над Шумен. Бивша хижа, ползвана и за заведение на панорамната терасата е ремонтирана и е приютила най-важните находки, намерени на крепостта.  Витрините в двете експозиционни зали са пълни с артефакти от халколита, тракийския период, желязната епоха, античността, ранна Византия и най-вече от Средновековито, когато е най-силният перод от развитието на града, разказа пред Инфо Шумен уредникът гл.ас. д-р Гергана Илиева.

60% от това, което ще видят туристите, е непоказвано до момента. Голяма част от уникатите са чужди артефакти, които откривателите не са показвали. 
Много интересни са луксозни предмети от Средновековието - бронзова вилица с костена дръжка, луксозна керамика с византийски монограми на дъната на съдовете, което говори за висш ранг на притежателите им, обитавали Шуменската крепост.

Гостите ще могат да се докоснат и до първия надпис върху камък с името на Шумен - известен като Шишмановият надпис на цар Иван Шишман, открит през 1966 г. от главния проучвател на крепостта Вера Антонова. "На нея дължим всички археологически доказателства за това колко значим обект е Шуменската крепост", каза при откриването археологът Тихомир Тихов. Подредена е витрина с нейни вещи - пишеща машина, очила, снимки, дарени от сина й проф. Антон Антонов.

"От днес Шумен и България са по-богати. Огромни благодарности за почитта към моята майка", каза професорът. На 19 април се навършват 102 г. от рождението й. През 30 от тях, от 1957 г. до 1988 г., тя проучва Шуменската крепост.
Кметът на Шумен Любомир Христов поздрави Регионалния исторически музей за новата придобивка. Припомни, че постройката е трябвало да бъде ремонтирана със средства по проекта "Оттука започва България", но преди 3,5 г., когато поел ръководството на града, заварил сграда неподходяща за музей.

След приключилия ремонт се наложило музеят да вложи още над 50 000 лв. собствени средства, каза директорът Даниел Руменов. Днес е доволен от всичко, което са създали като добавена стойност към крепостта под открито небе.
Шуменска крепост вече е единствената с музей в Североизтока. Интересът към нея расте - през 2017 г. е била посетена от 16 100 туристи, а през м.г. броят им е с 1200 души повече.
 
 
 


Прочетете също
Top