Шумен  20 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Найден Косев: „Очакваме спокойна и успешна нова учебна година“

Найден Косев: „Очакваме спокойна и успешна нова учебна година“

Шумен

„Учебната година в община Шумен ще започне нормално, с осигурено стабилно финансиране както по отношение на заплатите в сферата на образованието, така и при подготовката на материалната база и организацията на учебния процес.“ Това каза по-рано днес пред медиите заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

На 15 септември ще отворят врати 19 училища на територията на общината – 2 начални, 7 основни (4 в гр. Шумен и 3 в населени места на община Шумен), 2 обединени училища, 5 средни училища, 2 профилирани гимназии и 1 професионална гимназия. В системата на образованието функционират и два центъра – ЦПЛР – ОДК и ЦПЛР – УСШ.

Общият брой на учениците от 1 до 12 клас е 8247, които са разпределени в 355 паралелки. Броят им е с 57 повече в сравнение с миналата година.

759 са първокласниците за учебната 2023/2024 година – с 25 повече от 2022 година.

„Прави впечатление, че интересът към заниманията в центровете за личностно развитие се увеличава. За тази година са записани 2600 или с 300 деца повече в сравнение с миналата, което означава, че родителите се доверяват на извънкласната работа с децата в различните школи към тези центрове“, коментира Косев.

242-ма ученици са подали заявления за настаняване в средношколските общежития. Всички ученици от първи до дванадесети клас ще получат безплатни учебници. За учениците от 1 до 7 клас е осигурено целодневно обучение, създадени са и необходимите условия за хранене.

450 ученици ще пътуват по различни маршрути в общината с 11 училищни автобуса. Още 250 ще използват транспорт на външни превозвачи. Финансирането е осигурено от Министерството на образованието и науката, а контролът е изцяло поет от Общината, коментира Косев.

„За съжаление, училищните автобуси вече са доста стари, на повече от 20 години и се налага често да бъдат ремонтирани. Първият училищен автобус е предоставен през далечната 2021-ва, а последният – през 2012. МОН има програми за осигуряване на транспортни средства, но възможностите за кандидатстване са силно ограничени,“ каза зам.-кметът.

2818 деца, разпределени в 122 групи, са записани в детските градини на територията на общината през тази година. В тях са разкрити и оборудвани 19 кабинета за здравно обслужване, в които работят 24 специалисти по здравни грижи. В яслените групи на детските градини са заети още 10 медицински сестри. 21 са здравните кабинети в училищата в Шумен, които се обслужват от 24 медицински сестри и фелдшери.
Осигурено е отоплението както в детските градини, така и в училищата в общината. Всички в града са на газ, а по селата се отопляват с нафта, твърдо гориво и пелети.
1 667 861 лв. са получили училищата от МОН за ремонтни дейности за тази година. Извършени са текущи строителни работи за малко повече от 240 000 лв., като средствата са от бюджетите на учебните заведения. ОП „Строителство и благоустройство“ извършва строително-ремонтни дейности в детските градини за малко над 100 000 лв. от бюджета на предприятието.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top